Tudástár

Tudástár

Klímás fűtés: megoldás a rezsiproblémára?

A rezsicsökkentés csökkentése, azaz a kedvezményes árú földgáz korlátozása mindenkit arra ösztönöz, hogy más megoldást találjon a többlet fűtésigény kielégítésére. Sokan ádáz tűzifa-felvásárlásba kezdtek, de a fa mennyisége véges, a túlzott kitermelés pedig hosszú távon nem fenntartható. Szerencsére van egy sokkal kézenfekvőbb és megfizethető megoldás.

Nincs mindenki tisztában vele, de a ma kapható oldalfali klímák ugyanúgy a hőszivattyúzás elvén működnek, mint a hőszivattyúk. Azaz képesek a környezeti levegő hőenergiáját hasznosítani, és a felvett elektromos teljesítmény többszörösét juttatni vissza a helyiségbe hűtési vagy fűtési energia formájában.

Minden készüléken fel van tüntetve az ún. SEER és SCOP érték, ami a hűtési és a fűtési energiahatékonyságról tájékoztatja a felhasználót. A SCOP 4,0 fűtéshatékonysági érték például azt jelenti, hogy az adott készülék 4-szer hatékonyabban fűt, mint egy hagyományos hősugárzó. Vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy a klíma négyszer kevesebb, azaz negyedannyi elektromos energiát használ el a fűtési szezon során, mint a hősugárzó.

 

Kedvezményes H tarifa

Az „éjszakai áram” kifejezést ma is sokan használják, noha már nem így nevezik ezt a szolgáltatást, hanem „vezérelt áramnak” vagy B tarifának. A lényeg azonban ugyanaz: egy kedvezményes áramdíj, ami külön mérőre kötött hőtárolós eszközökhöz használható. Ilyen például a villanybojler. A csökkentett áramdíjon felül most még jelentősebb kedvezményt jelenthet egy B tarifás eszköz, hiszen az külön mérőhelyre csatlakozik, így annak fogyasztását (a jelen jogszabály szerint) nem kell összevonni a hagyományos, A-tarifás fogyasztással. Azaz a villanybojler fogyasztása nem adódik hozzá a hagyományos rezsitámogatott felhasználásba.

Ugyanez igaz a kevésbé ismert H tarifa esetén is, ami megújuló energiaforrással történő fűtéshez vehető igénybe. Így például klímás fűtéshez is, amennyiben az adott klíma SCOP értéke eléri vagy meghaladja a 3,4-et. A KAISAI oldalfali klímakészülékek például kivétel nélkül teljesítik ezt az elvárást.

 

Tudjon meg többet a Kaisai oldalfali klímakészülékeiről.

A H-tarifás fogyasztást önálló, ingyenesen igényelhető mérő rögzíti. Ha azonban a mérőhely nem felel meg a jelenlegi előírásoknak, akkor azt szabványosítani kell. Ennek szükségességét és költségét egy regisztrált villanyszerelő tudja megmondani.

A H tarifa október 15. és április 15. között, azaz a fűtési szezonban érhető el. Jelenleg 30%-kal olcsóbb, mint a hagyományos áram, és törvény rögzíti, hogy nem lehet magasabb, mint az „éjszakai áram”, azaz a B tarifa. Ha ezeket az adatokat mind figyelembe vesszük, akkor egy 4,0 SCOP értékkel rendelkező, H tarifás mérőre kötött klíma esetében 82,5%-kal (!) kisebb üzemeltetési költség jelentkezik, mint egy hagyományos hősugárzó esetén. Azaz kevesebb, mint ötödannyi. Ez már a tűzifához mérten is versenyképes fűtési ár.

Ha ráadásul klímaszerelőjével téliesítteti készülékét, akkor nem csak az átmeneti időszakban tudja igénybe venni a klímás fűtés előnyeit, de nagyobb hidegben is használni tudja készülékét, rásegítő jelleggel. Így pedig még több gázfogyasztás váltható ki éves szinten.

További információ